Skip to Content

Ismét diák- és szakember csere program a Pannon Egyetemen

Idén júniusban új résztvevőkkel folytatódott az előző évben nagy sikerrel megvalósított diák- és szakember csere program. A korábbi tapasztalatokra alapozva a program idén is úgy került kialakításra, hogy a résztvevők egyrészt gyakorló szakemberek előadásai révén szerezhessenek új ismereteket; másrészt működő üzemek, gazdaságok megtekintésével személyes és közvetlen tapasztalatokra tegyenek szert. 

A résztvevők elsőként a Keszthelyen végzett, takarmányozással összefüggő vizsgálatokról hallhattak előadást. Ilyenek például az emészthetőségi vizsgálatok, melyekre a Pannon Egyetem Georgikon Kar kísérleti állatházában van lehetőség. A vizsgálatokhoz kapcsolódóan ez előadó bemutatta az elméleti hátteret: a különböző takarmányok táplálóanyag tartalmának és emészthetőségének megállapítására rendelkezésre álló módszereket. Ennek jelentősége, hogy beteg állatok esetében az emésztési folyamatok is zavart szenvednek, és tápláló anyagok emészthetősége jelentősen megváltozhat.

Az előadás témája volt a takarmányokban található mikotoxionok (penészgombák toxinjai) emészthetőséget befolyásoló hatása, mely a projekt aktuális vizsgálati iránya. A vizsgálatok fontosságát az előadó a projekt korábbi eredményeivel mutatta be, részletesen ismertetve különböző toxinkötő anyagok hatékonyságának vizsgálatát.
Az előadás témája volt még a korai takarmányozással összefüggő kutatás. Ennek jelentőségét az adja, hogy a tapasztalatok szerint a naposcsibék kelés után későn megkezdett takarmányozása negatívan befolyásolja a bél immunvédelmének kialakulását és a tömeggyarapodást.

Ezt követően a résztvevők rendkívül érdekes, számos gyakorlati példával alátámasztott és fotókkal illusztrált előadást halhattak a biológiai védelmi programok kialakításáról gazdaságokban, baromfi keltetőkben és takarmánykeverőkben. E programok célja egyrészt, hogy megakadályozzák a kórokozók baromfiállományba való kerülését, mely szubklinikai, vagy klinikai megbetegedéseket, sőt sok esetben zoonózist (emberre átterjedő megbetegedést) is okoz; másrészt az optimális, betegségmentes termelés elősegítése.
Az előadás kiterjedt az epidemiológiai megfontolásokra: a járványok kialakulásának és terjedésének módjára, főbb törvényszerűségeire, megelőzési és legújabb detektálási módszerekre is.

Az előadások után a résztvevők megtekintették az állattudományi tanszék takarmányvizsgáló laboratóriumát, majd ellátogattak a korábbi előadásban említett kísérleti telepre, ahol részletesen megismerték az ott folyó munkát és a kísérletekhez használt eszközöket.

A program második napján a csoport a Gallus Kft. keltető üzemébe, majd a Sága Foods Zrt. baromfi vágóhídjára, végül pedig a Pannon Pulyka Kft. bögötei pulykafarmjára látogatott el. 
Jelenleg a Gallus Kft. rendelkezik a Dunántúl legjobban felszerelt, legkorszerűbb és legnagyobb kapacitású baromfi keltetőjével. A cég integrált termelő rendszert működtet, mely a „szántóföldtől a konyhaasztalig”, azaz a baromfik takarmányozására használt saját takarmányok megtermelésétől a konyhakész termékek előállításáig tart. A szükséges mennyiségű takarmány előállításához széleskörű termelői rendszert tart fenn egyebek mellett Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megye területén működő gazdaságokkal (szövetkezetekkel és egyéni termelőkkel egyaránt); illetve Sárváron található a céghez tartozó baromfi vágóhíd és húsfeldolgozó üzem. Ez a példaértékűnek tekinthető struktúra jelenleg még nem széles körben elterjedt.

A csereprogram harmadik napján a csoport szintén gyakorlatban működő, átlagos hazai színvonalnak megfelelő tenyésztő telepet látogatott meg, ahol a mindennapi termelési feladatok során jelentkező nehézségekről, a kiküszöbölésük érdekében tett erőfeszítésekről, a lehetséges megoldási módokról kaphattak első kézből származó információkat.

A programban résztvevő, utolsó éves állatorvos hallgatók és szakemberek a programot szervező projekt partner szakmai kapcsolatainak segítségével a csereprogram révén olyan információkkal gazdagodtak, melyek a képzési programjuk, vagy mindennapi munkájuk során eddig nem kerültek előtérbe. Előadóinknak köszönjük a célra szabott előadásaikat, és jövőre is visszavárjuk a bécsi állatorvosi egyetem csapatát!