Skip to Content

Összefoglaló a 2013. június 26–28-i diák- és szakember cseréről

Idén júniusban új résztvevőkkel folytatódott az előző években már nagy sikerrel bejáratott diák- és szakember csere program. A hagyományokhoz híven a program idén is úgy került kialakításra, hogy a résztvevők egyrészt gyakorló szakemberek előadásai révén szerezhessenek új ismereteket; másrészt működő üzemek, gazdaságok megtekintésével személyes és közvetlen tapasztalatokra tegyenek szert.

A résztvevőknek elsőként röviden bemutatásra került a Pannon Egyetem oktató- és kutatómunkája, majd a Keszthelyen végzett, takarmányozással összefüggő vizsgálatokról hallhattak előadást.

  • Említésre kerültek az emészthetőségi vizsgálatok és etetési kísérletek, melyekre a Pannon Egyetem Georgikon Kar kísérleti állatházában van lehetőség. A vizsgálatokhoz kapcsolódóan ez előadó bemutatta az elméleti hátteret: a különböző takarmányok táplálóanyag tartalmának és emészthetőségének megállapítására rendelkezésre álló módszereket, valamint az emészthetőséget befolyásoló egyéb tényezőket, mint az állat kora, fejlettsége, egészségi állapota.
  • A jelenleg is folyó kutatások között szerepel a manapság nagy jelentőséggel bíró melléktermékek (pl. DDGS) állati, ezen belül baromfitakarmányozásban való felhasználhatóságának vizsgálata, a felhasználható melléktermékek minősítése, receptúraajánlások elkészítése.
  • Bemutatásra került a takarmányok energiaszintjének a brojlercsirkék teljesítménymutatóira gyakorolt hatásainak vizsgálata.
  • Összefoglalót hallhattak a résztvevők azokról a kutatásokról, melyekben a takarmányozás és az emésztőrendszer egészségi állapotának kapcsolatát vizsgálják.
  • Szóba került a naposcsibék korai takarmányozásával összefüggő kutatás. Ennek jelentőségét az adja, hogy a tapasztalatok szerint a naposcsibék kelés után későn megkezdett takarmányozása negatívan befolyásolja a bél immunvédelmének kialakulását és a tömeggyarapodást.
  • Előadási téma volt a takarmányokban található mikotoxionok (penészgombák toxinjai) emészthetőséget befolyásoló hatása, mely a projekt aktuális vizsgálati iránya is.

Ezt követően a résztvevők rendkívül érdekes, számos gyakorlati példával alátámasztott és fotókkal illusztrált előadást halhattak a magyarországi baromfiállományokban jelenleg előforduló legjelentősebb állategészségügyi problémákról, azok diagnosztizálásáról és kezelési (esetleg megelőzési) lehetőségeiről.

Az előadások után a résztvevők megtekintették az állattudományi tanszék takarmányvizsgáló laboratóriumát, majd ellátogattak a korábbi előadásban említett kísérleti telepre, ahol részletesen megismerték az ott folyó munkát és a kísérletekhez használt eszközöket.

A csereprogram második napján a résztvevők Gyermelyre látogattak, ahol a teljesen magyar tulajdonban lévő Gyermelyi Vállalatcsoport egyik tojótelepét, tojásválogató és tojáscsomagoló üzemét, valamint takarmánykeverőjét ismerhették meg. Magyarországon a Gyermelyi tésztagyártás fogalomnak számít, a vállalatcsoport a Gyermelyi Élelmiszeripari Rt köré épül, annak kiszolgálást teszi lehetővé egy kézben. Tevékenységi köreikhez tartozik a növénytermesztés, malmászat, baromfitartás (takarmány előállítással), tésztagyártás.

A tésztagyár megalakulása után a tojóágazat legfontosabb feladata az lett, hogy az üzemet ellássa jó minőségű, friss tojással. A tésztagyár fejlesztésével párhuzamosan növekedett a tojóállomány létszáma is. Jelenleg 550.000 tojótyúk elhelyezésére alkalmas berendezés van három telepen, összesen 8 különböző méretű ketreces technológiájú tojóólban. Az ólakból tojásszállító pályán jut el a tojás az osztályozó és csomagoló gépre, ahonnan lámpázás és súly szerinti válogatás után, előírásnak megfelelően jelölve, becsomagolva kerül a termék értékesítésre héjas tojásként, illetve a tésztagyárba alapanyagként. A tojóágazat évente 140 millió db tojást termel, melyből 70 millió db a tésztagyárba kerül, a többit pedig tovább felhasználók és kereskedők felé értékesítik, a vevők igénye szerinti kiszerelésben

A program harmadik napján a csoport a Gallus Kft. keltető üzemébe látogatott el. Jelenleg a Gallus Kft. rendelkezik a Dunántúl legjobban felszerelt, legkorszerűbb és legnagyobb kapacitású baromfi keltetőjével.

A cég integrált termelő rendszert működtet, mely a „szántóföldtől a konyhaasztalig”, azaz a baromfik takarmányozására használt saját takarmányok megtermelésétől a konyhakész termékek előállításáig tart. A szükséges mennyiségű takarmány előállításához széleskörű termelői rendszert tart fenn egyebek mellett Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megye területén működő gazdaságokkal (szövetkezetekkel és egyéni termelőkkel egyaránt); illetve Sárváron található a céghez tartozó baromfi vágóhíd és húsfeldolgozó üzem.

A programban résztvevő, utolsó éves állatorvos hallgatók és szakemberek a programot szervező projekt partner szakmai kapcsolatainak segítségével a csereprogram révén olyan információkkal gazdagodtak, melyek a képzési programjuk, vagy mindennapi munkájuk során nagyon hasznosan felhasználhatóak. Előadóinknak köszönjük színvonalas előadásaikat.